Uncategorized

Farger er farger

Hvorfor har vi fortsatt utdaterte kjønnsrollemønster på guttefarger og jentefarger? Og hvorfor er vi så mye mindre tolerant på dette når det gjelder gutter enn jenter? Dette er noe som jeg har lurt på, særlig i det siste. Det begynte med en episode på jobb rett før helgen, også ble jeg videre trigget av et innlegg som funkygine skrev på bloggen sin.

Vi selger skolesekker på jobben, ganske mange av de, og vi fører et godt norsk varemerke. Vi har lite reklamasjoner og kundene er stort sett veldig fornøyde med sekkene sine. Men en ting som jeg og noen av kundene har merket oss det er at særlig førsteklassesekkene, de er veldig guttete, eller veldig jentete. Alle jentesekkene er rosarosa, lilla, lyseblå, og veldig sukkersøte. Og alle guttesekkene er svarte, mørkeblå eller mørkegrønne med Ninja (manneninja) eller dinosaur på, eller fotballspiller (også mann). Det er et veldig tydelig skille på hva du skal velge som jente og hva du skal velge som gutt.

Så da har jeg to poeng å komme med; farger er farger. Det er ingen 6 åringer som hadde visst at det i det hele tatt var noe som het «guttefarger» og jentefarger» hvis ikke vi voksne hadde lært dem det.  Noen synes rosa er fint, noen synes svart er fint, hva er problemet? Hvorfor skal det være et problem at en gutt liker rosa eller lilla? Jeg forstår problemstillingen til de foreldrene som står der med guttungen sin som har falt for den rosa sekken. Som sier nei. Som pent forklarer at det er best å ta dinosaursekken. Fordi alle vil det beste for barna sine, man er redd for mobbing. At de skal bli fryst ut. Vi vet alle hvor skummel flokkmentaliteten kan være. Som jente er det enklere å velge litt guttete. Da er du bare «guttejente». Men det er ikke like akseptert å være «jentegutt» -for å sette det på spissen. Men hvis ingen tør å la noen få stikke seg ut. Gå imot strømmen så vil vi heller ikke se noen endring. Kanskje må vi jobbe litt mer med å normalisere ulikheter? Jeg mener at dette er noe vi voksne burde ta til oss og være mer bevisste på. Pakk vekk ord som guttefarger og jentefarger. Vi har farger. Punktum. Vi liker det vi liker.

Det neste poenget mitt går på utvalg. Hvorfor har vi ikke flere sekker som passer like godt til gutter OG jenter? Hvor ble alle de gule sekkene av? De lysegrønne, de flerfargede? Fotballsekken med kvinnelig fotballspiller på? Eller Wonderwoman? Oransje? Grått, stripete,- det er så mange muligheter. Her har produsentene en jobb å gjøre for å gi markedet noe som det faktisk er behov for. Jeg mener ikke at vi ikke skal ha de sukkersøte sekkene, eller dinosaursekkene også, for man skal få velge det man liker best, men det er på tide å følge tiden. Ja takk til flere androgyne sekker!

farger

xx

 

Legg igjen en kommentar